Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΟΙΚ:Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες


Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συνδυασμό με μέτρα που θα «δένουν» ποινικά όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ και τις τροποποιήσεις του Πτωχευτικού Κώδικα, θα είναι το κεντρικό στοιχείο της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την ερχόμενη εβδομάδα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται ευρύτερο σχέδιο διευκολύνσεων για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο όμως, από την άλλη πλευρά, θα συνοδεύεται από παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της εξάλειψης των νομικών «παραθύρων» που διευκολύνουν σήμερα τη φοροδιαφυγή. 

Έτσι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να περιληφθούν οι διατάξεις για την «αναβάθμιση» από πλημέλλημα σε κακούργημα του αδικήματος της ύπαρξης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, σε συνδυασμό με τροποποιήσεις στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. 

Όσον αφορά στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι δόσεις θα φτάνουν έως και τις 60, ενώ η κάθε μια δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300 ευρώ. 

Σημαντικό κίνητρο θα είναι η διαγραφή προσαυξήσεων έως και 100% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. 

Ιδιαίτερη αξία έχει ότι παράλληλα με την ποινική αυστηροποίηση της μεταχείρισης όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξάρτητα από τον χρόνο που βεβαιώθηκαν, ενώ θα μπορούν να την αξιοποιήσουν ακόμα και όσοι διώκονται ποινικά για φοροδιαφυγή και έχουν συλληφθεί με αυτόφωρο το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου